Pàgines

dimarts, 8 de novembre del 2011

La malaltia econòmica: metges i economistes


Tothom ho tenim clar, l’economia no va bé: està malalta. Tots veiem i patim els efectes d’aquesta malaltia: tancament d’empreses, atur, inestabilitat dels mercats,...

Quan nosaltres emmalaltim, una infecció per exemple, també patim símptomes: febre, desànim, cruiximent d’ossos... I què fem, llavors ?  Doncs, anem al metge i esperem que ens digui què tenim i ens recomani el millor remei: un medicament eficaç.

Però, els metges sovint no saben del cert el què ens passa i el que ens recepten serveix únicament per pal·liar els símptomes: prenguis un antitèrmic i un analgèsic. De seguida ens trobem millor i mirem de tornar a la feina. I, si tot va bé, el nostre cos es recupera.

La nostra economia, però, no s’està recuperant. Ja hem pres de tot: inversió pública, reforma laboral, baixos tipus d’interès... Potser aquestes mesures han pal·liat algun problema però l’economia no es recupera.
Es com quan estem malalts i, després de prendre un antitèrmic, continuem la vida normal, sense fer gens de repòs, seguint  exposats a fred i a corrents d’aire. La infecció pot agreujar-se.

Davant de les eleccions se’ns proposaran moltes mesures que semblarà que poden millorar la nostra malaltia. Estigueu segurs, però, que no la poden curar; perquè un malalt necessita temps perquè el funcionament del seu cos es normalitzi, per poder compensar els seus desajustos (excessos).

Els metges i els economistes, per fer bé la feina, no hem de tractar únicament els símptomes  sinó que hem de posar remei a la malaltia i, per aconseguir-ho, hem de conèixer les seves causes. I, quan les coneixem hem d’enfrontar-nos-hi amb valentia: fins a l’amputació, si cal. 

Malgrat que aconseguim esbrinar la causa i prendre les decisions adequades,  hem de ser conscients que mai existeixen remeis miraculosos i que caldrà temps per recuperar-se, tot covant la malaltia.

Salut  i pessetes !
Víctor Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada